Deze website gaat over School at Sea 2018 / 2019 en wordt daarom niet meer bijgewerkt. Ga naar mijn blog over mijn reis in mijn tussenjaar van 2023 / 2024. Contact opnemen kan nog steeds.

Bosman Opleidingen

Candea College

Deltares

Fugro

Henk Wubs

Holsboer Optometrie

Reasult

Bureau Veritas

13 000 zeemijl banner

13 000 zeemijl

Documentaire over School at Sea 2018 / 2019

Bekijk de trailer op YouTube.

21 oktober 2018, de dag dat we aan boord gaan van de Thalassa. Die dag ligt alweer ruim drie en een half jaar achter ons. Inmiddels zijn we ook weer ruim drie jaar terug. De voorbereidingen begonnen voor sommigen zelfs meer dan een jaar eerder. Inmiddels is het 'tijd om eens te genieten van al die mooie avonturen die we hebben meegemaakt'. Dat schreef ik in het laatste blogje op 22 april 2019, de tweede dag dat we weer thuis waren en datzelfde kan ik nu weer zeggen. Ik presenteer de documentaire 13 000 zeemijl. Een film over 6 maanden School at Sea. In 80 minuten neem ik je nog één keer mee door de fantastische reis die we hebben gemaakt, verteld door Teimen de Kort. Daarnaast heb ik zes interviews afgenomen. Minke Broekens, Cai Hulsker, Jeroen Mulas Lastra, Jaïr Njiokiktjien, Jasmijn Pieters en Willem Taubert vertellen hoe ze in begin 2021 terugkeken op hun reis, hun School at Sea. Door middel van honderden beelden geeft 13 000 zeemijl een unieke inkijk in wat School at Sea echt is. In ieder geval hoe lichting 2018/2019 was, want het blijkt dat ieder jaar toch weer anders is. Alles komt aan bod, van het beklimmen van de Teide tot de eigen reizen in Panama en Cuba en van de excursies op Dominica en de Kaapverdische Eilanden tot de survival op de San Blas-eilanden.

Eerder maakte ik de korte film "Een dag aan boord van de Thalassa" over het leven aan boord tijdens School at Sea. Precies 24 uur van een typische dag in april zijn in beeld gebracht. Bekijk deze film op YouTube.

Hoe het allemaal begon

Het begon allemaal in november 2020. Dankzij de coronapandemie had ik heel veel tijd. Daarnaast had ik nog uren en uren aan beeldmateriaal van de reis waar ik nog niets mee gedaan had. Ja, ik had al eerder een inkijkje gegeven in het dagelijks leven gedurende 24 uur, maar dat staat hier helemaal los van. Sterker nog, er is geen enkel beeld dubbel gebruikt. De beelden die ik nog had, waren van de 182 dagen die we aan boord zaten of aan land waren omdat we bijzondere plekken bezochten, door Panama of Cuba reisden, overnachtten bij lokale bevolking op Dominica of survivalden op de San Blas. Daar moest ik iets mee en zonder te weten waar het eindigde, begon ik met een idee. Na veel nadenken en met suggesties van anderen besloot ik dat ik zou werken met interviews en een verteller. Cécile van Velden en Marit Verbeek hebben mij geholpen met het schrijven van de tekst. Ik ben verder ook iedereen dankbaar die nog extra beelden heeft aangeleverd, zo zou de documentaire niet alleen uit mijn ogen zijn, maar vanuit de ogen van de hele groep. Nadat ik eind mei eindelijk alle tekst had opgenomen, begon de film wat vorm te krijgen. Langzaam maar zeker vormde zich een verhaal en daarna was het een kwestie van schaven, inkorten en besluiten nemen: wat wel en wat niet? Het bleek al tijdens het schrijven van de tekst dat we niet alles konden vertellen. Een half jaar in anderhalf uur proppen leek bijna onmogelijk, maar we zijn er toch in geslaagd. En hier is het resultaat! Eindelijk, want van tevoren had ik nooit kunnen denken dat ik ruim anderhalf jaar er bijna dagelijks wel aan dacht. Anderhalf jaar geleden had ik ook nooit kunnen denken dat ik met dit resultaat zou eindigen. De titel 13 000 zeemijl komt natuurlijk van de 13 023 zeemijl die we hebben afgelegd tijdens de reis. En om goed af te sluiten: 'Challenge your world' - School at Sea. School at Sea: 'het is tijd, tijd om open te staan voor nieuwe dingen en uit je comfortzone te stappen.' Iets dat niet alleen maar tijdens de reis zo is, maar ook daarna zo blijft.

Cast en crew

Een film door
Thomas Kreeftmeijer

Geschreven door
Thomas Kreeftmeijer
Cécile van Velden
Marit Verbeek

Verteld door
Teimen de Kort
En
Minke Broekens
Cai Hulsker
Jeroen Mulas Lastra
Jaïr Njiokiktjien
Jasmijn Pieters
Willem Tubert

Beeld

Nieck Arendsen
Kiri albé Blommaart
Minke Broekens
Matisse Vander Cruyssen
Roxanne Ghysen
Andrea Griffioen
Trudy Groninger
Julie Haas
Sjors Irausquin
Teimen de Kort
Mark Kreeftmeijer
Suzanna Lap

Jonna Meesters
Karlijn Moeskops
Jeroen Mulas Lastra
Lynn Muller
Julie van Neerbos
Finn Perben
Liselotte de la Porte
Laura van de Sande Bakhuyzen
School at Sea
Willem Taubert
Elzelien Zijlema

Thomas at Sea logo
Logo School at Sea

Bosman Opleidingen

Candea College

Deltares

Fugro

Henk Wubs

Holsboer Optometrie

Reasult

Bureau Veritas