En weer een presentatie

Wat leer ik ervan?

23 mei, Leidschendam

Vandaag was de afspraak bij Fugro, nu een presentatie met z’n drieën en dat is net even anders. Hoe? Lees verder.

Angsten overwinnen, het allermoeilijkste ontwikkelpunt bij het presenteren. Iedereen kent het wel, je staat ergens en moet wat vertellen tegen een groep. De zenuwen komen vanzelf toch wel op en onderdrukken lukt niet meer. Nou, die groep viel afgelopen twee keer wel mee: presenteren voor twee personen. Bij mijn eerste presentatie waren het er zo’n twintig. Niet schokkend veel, maar genoeg voor het begin. Dan is het moment aan mij. De PowerPoint staat open en wil sta daar. En dan gebeurt er iets geks. Achteraf weet ik niet meer wat er gebeurde en wat ik zei. Ik zit tijdens een goede presentatie zo in het verhaal dat ik alles eromheen vergeet. Het vervelende daarvan is dat contact maken met het publiek zo lastig is. Gelukkig is beter worden in presenteren niet zo moeilijk of ingewikkeld. Zeker in het begin is de enige oplossing herhalen. Eindeloos herhalen. En op een keer komt er dan een moment dat wat eerst niet lukte opeens goed lukt. Dit begint met niet je tekst vergeten en eindigt (en zover ben ik nog lang niet) met geen zenuwen presenteren. Voor mij is het nog zeker zo dat ik erg zenuwachtig ben en dat is gelukkig ook heel normaal.

Als je alleen presenteert heb je alle controle over de presentatie en wanneer je verder gaat. Dat is een groot voordeel. Je hoeft met niemand rekening te houden. Het is daarentegen wel een stukje spannender en als je iets vergeet of je bent even je tekst kwijt is er niemand om aan te vullen. Dat is dan weer een nadeel.

Samen presenteren heeft dan nog een extra factor die belangrijk is. Dat is dat je ook nog in stilte moet communiceren of iemand klaar is met zijn verhaal. En dat gaat niet altijd even goed. Zo dacht ik dat wel wel verder konden, maar was Minke of Hannah nog bezig met vertellen bij een bepaalde dia. Dit is wel te overzien en heel vaak gaat het goed en hebben we goed aanvullend verhaal. Zeker als we van tevoren de dia’s verdelen, gaat dat heel goed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.