Week 14 – Eigen reis Panama – deel 1

Op 21 januari is het dan eigenlijk zover: na 48 uur uitstel vanwege ziekte worden we vanaf 9 uur aan land gezet. De eigen reis is begonnen. We hebben een dagbudget van 25 US dollar en moeten in 8 dagen van Portobelo naar Bocas del Toro komen. Ik zit in een groepje bestaande uit zeven leerlingen en een begeleider. De begeleider is er alleen voor de veiligheid, de leerlingen regelen alles.

Daar stonden we dan met onze backpacks. We hadden als plan om direct naar Panama stad te gaan. Hiervoor moesten we eerst de bus naar Colón hebben. Na een kleine zoektocht hadden we die gevonden. Onze tassen werden achterin gestopt en voor 1 US dollar per persoon en 4 flessen mochten we naar Colón. We mochten daar eigenlijk helemaal niet komen, maar je moest er wel overstappen. We merkten gelijk waarom Colón verboden was. Toen we uit de eerste bus kwamen, werden we door allerlei vreemden aangesproken en naar hun busjes begeleid. Dat was zelfs zo erg dat de politie naar ons toe kwam. Na uiteindelijk toch een goede bus voor een goede prijs gevonden te hebben, zijn we ermee naar Panama stad gereisd. Dat was een vrij lange rit, maar wel comfortabel. In Panama stad hebben we op het station eerst een hostel gevonden in Casco Viejo, het leuke centrum van de stad. Voor 16 US dollar per persoon per nacht hebben we in Magnolia Inn geslapen op een gezamenlijke slaapzaal. Het is erg erg mooi en netjes.

Na een goede nachtrust was het plan om naar het Panamakanaal te gaan. We dachten dat we het voor weinig geld konden zien, maar toen we eenmaal bij Minaflores aankwamen, bleek het 20 dollar per persoon te kosten. Veel te duur voor ons. Allerlei pogingen om goedkoper naar binnen te kunnen werkten niet. Uiteindelijk konden we dus alleen maar een klein stukje van de sluizen zien. Dat was jammer, maar we hebben het water wel gezien. Na wat lunchen hebben we de bus terug maar weer genomen. Terug in Panama stad hebben we de metro genomen naar het stadsdeel met de wolkenkrabbers. Het doel is zo hoog mogelijk in een een gebouw komen waar je helemaal niet hoort. We vonden een hotel, liepen naar binnen en gaan naar de lift. Gewoon alsof we er sliepen. In de lift kwamen we wel mensen tegen, we zijn eer van BG naar 39 gegaan, daarna weer omlaag met andere mensen en dan weer omhoog naar 61. Tot nu heeft geen niemand van personeel iets tegen ons gezegd. De kamers werden allemaal verbouwd, we konden gewoon binnenlopen en van het uitzicht genieten.

Een paar van mijn groepje (ik noem geen namen) waren best wel hard aan het praten. Dat zorgde er waarschijnlijk voor dat we gesnapt zijn. Er kwam namelijk net voordat we een groepsfoto wilden maken een vrouw binnen die ons naar de filters begeleidde. We hebben toch even van het uitzicht kunnen genieten. Missie soortvan geslaagd!

Ook zijn we nog even op bezoek geweest bij een ander groepje. ’s Avonds gingen we naar een dakterras. Voor een crazy88 lijst moesten we daar namelijk het gelijknamige liedje draaien.

Daarna een dag reizen naar Santa Catalina. Dit was een hele bustocht van enkele uren. Eenmaal in het dorpje aan de Grote Oceaan aangekomen, hebben we voor de dag erna een snorkeltrip geregeld naar de eilandengroep Coiba. We gaan slapen op een camping, de tocht erheen was ook een hele uitdaging. Eerste een half uur lopen en, ik had het al op de kaart gezien, een riviertje oversteken. Met z’n tweeën konden we in een bootje dat getrokken werd door een groepslid en de eigenaar van de camping. We dachten de eerder vandaag gekochte rijst te gaan koken. We hadden zelf alleen geen kookgerei mee en er was ook geen keuken. Het werd dus op eigen kosten eten in het restaurant. Dat was gelukkig niet zo duur.

Ik hing mijn hangmat op en ben op tijd gaat slapen. De volgende dag moesten we om 7 uur al vertrekken voor het snorkelen.

Dag 4 is aangebroken, gelijk ook de dag met de leukste en grootste activiteit van de week. We gingen namelijk snorkelen bij Coiba. Eerst moesten we met een bootje een uur varen naar het eerste eiland waar we omheen gesnorkeld hebben en daarna hebben we nog bij een ander eilandje gesnorkeld. We hebben een schildpad, haaien en vooral heel veel andere soorten vissen gezien. Plaatjes zeggen nu meer dan duizend woorden, dus vooral lekker veel foto’s:

Kortom, echt super mooi. Daarna hebben we op een derde eiland geluncht en bij het hoofdeiland (eiland vier) zagen we wat aapjes op land. We hebben daar een stukje gelopen.

Nog een uurtje terugvaren en de dag zat erop. We vonden het allemaal een erg geslaagde dag. ’s Avonds moesten we alleen nog uitzoeken hoe we van Santa Catalina in Bocas del Toro kwamen. Dat was een hele puzzel, maar we zijn eruit gekomen: om 04.00 uur op om om 06.00 uur de eerste bus te hebben en 13 uur later aan te komen bij onze slaapplek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.