Week 11 – Kwallend 2019!

Hopelijk heeft iedereen een mooi begin gemaakt aan 2019! Ik in elk geval wel. Om 00.00 hadden we natuurlijk een nieuwjaarsduik. Er zwommen wel een hoop bijzondere vissen in het water, maar dat maakte niet uit, dachten we. Toch vielen ze ons aan en hadden een hoop mensen wel wat kleine wondjes (zoals die van steekvliegen) en er waren ook nog kwallen in het water. Mijn 2019 begon dus met kwallensteken. Gelukkig niet zo ernstig en na een dag was het wel weer weg.

Het is 4 januari en in de loop van de ochtend komen we aan op Curaçao. We varen de baai in en leggen aan naast een buitenpodium. Hier liggen we tot de volgende dag vlak voor het optreden, want vanwege de veiligheid moesten we een stukje opschuiven. Dachten we eerst een goede VIP plek te hebben vanaf het bovendek, hebben we een achteraanzicht. Ondertussen hing mijn camera hoog in de mast een Time Lapse te maken. De rest van ochtend na aankomst stond in het teken van opruimen en schoonmaken. Het schip was inmiddels alweer een kleine puinhoop geworden, dus iedereen van de wachtploeg was (als het goed is) zich ergens nuttig aan maken. Nadat dat allemaal klaar was, heb ik voor natuurkunde een PO uitgevoerd met een helling en een bal. Ik heb hiervoor eerst overal op het schip gezocht totdat ik de juiste spullen had om de opstelling zo goed mogelijk na te maken. Uiteindelijk is dat prima gelukt en heb ik de nodige metingen kunnen doen. Bij het opruimen was de instructie helaas in het water beland. Dat maakt gelukkig niet uit, want die had ik ook nog digitaal. Het stappelen met blokken en het meten van de tijd die de bal ervoor deed om de helling af te rollen duurde allemaal wat langer dan gedacht: ik heb er de hele middag aan besteed. Ik was helemaal vergeten mijn camera uit de mast te halen en alle bemanning was er niet meer, ze sliepen of waren van boord. Ik moest mijn camera dus de hele nacht in de mast laten hangen, verder is dat geen probleem. De volgende dag hadden we wel vrije tijd, dus ik ben toen vlak voor het ontbijt nog even de mast ingeklommen om mijn camera er toch nog uit te halen. Dat ding zat na ruim 20 uur nog steeds op dezelfde plek. De Time Lapse is in elk geval wel leuk geworden. De dag voor aankomst heb ik ook Time Lapses gemaakt in de keuken, deze komen als het goed is op de School at Sea website. Het was inmiddels 7.25 uur en ik was weer beneden. Op tijd voor het ontbijt van 7.30 uur. Na het ontbijt gingen we naar Kura Hulanda. Het slavernij museum van Curaçao. Hierover maken we natuurlijk weer een PO over hoe het museum de tentoonstelling kan verbeteren. Na het museumbezoek was het tijd voor vrije tijd. We haalden onze telefoons, geld en tassen op en gingen op stap. Eerst een souvenirtje kopen, voor mij dus een koelkastmagneet. Daarna wat eten en bellen en naar de AH. Het vinden van de juiste bus was een hele beleving. Iedereen zei wat anders en uiteindelijk hebben we ons eigen verstand gebruikt en hebben we een goede bus gevonden. Na wat Nederlandse inkopen doen en een warme verse stroopwafel gegeten te hebben, gingen we weer opzoek naar de bushalte… We hebben hem uiteindelijk niet kunnen vinden en dus zijn we maar gaan lopen naar de boot. Op gevoel, met referentiepunten en een eenvoudige kaart hebben we de weg teruggevonden. Het was ongeveer een uurtje lopen. Vervolgens hebben we nog wat in de stad gelopen, gebeld en nog wat gegeten. Het was inmiddels tijd om op het geluid af te lopen, het feest naast het schip.
Het is weer zover, een hutwissel (op zondag 6 januari). Deze verliep zoals gebruikelijk met een hoop chaos, middendekjes, bozen mensen, stressen en andere soortgelijke dingen. Naast de hutwissel heb ik samen met twee andere SaS’ers het ‘washok’ volledig schoongemaakt, tot aan alle randjes en hoekjes eraan toe. Hier staan een hoop huishoudelijke producten, wat eten en natuurlijk de wasmachines. We hebben het voor elkaar gekregen om een hele plank leeg te krijgen door alles extra efficiënt en compact in te ruimen. Onder het bed is een kast, met een hoop andere zooi en de verjaardagdozen. Deze hebben we ook helemaal van onder tot boven schoongemaakt. Het was een vrij warme, uitputtende taak waar we de hele dag over deden. Ondertussen hebben we afwisselend onze hut en spullen opgeruimd zodat we konden verhuizen. Ik ben erg tevreden met het resultaat, want er is nu zoveel meer plek dan eerst en het is ook een stuk netter.

Morgen gaan we verder naar de San Blas Eilanden bij Panama, zo’n 5 à 6 dagen varen. Hier hebben we ook weer leuke activiteiten op het programma staan.

Tot over een week!

Heb je zelf nog vragen over het leven aan boord? Laat het weten aan mijn ouders en wie weet krijg je antwoorden in de volgende blog

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.