Het vorige bericht was wat korter door de beperkte tijd aan boord die ik had om hem te schrijven en toen kwam het alarm er nog tussendoor. Deze keer schrijf ik over de avonturen tijden het varen en onze tweede bestemming Tenerife. Daar hadden we de Teide beklommen en een uitwisseling gehad.
Op zee kan je genieten van alle sterren. Er is zelf een ander sterrenstelsel gezien. Het is vaak helder er dan kan je prachtig sterren kijken. Overdag is soms ook een mooie regenboog te zien. Toen we aankwamen in Tenerife, konden we zelf een hele regenboog van horizon tot horizon zien. Dat vind ik mooi. Maar ook in het water is genoeg te zien: als je geluk hebt, kom je een hele groep dolfijnen, een vliegende vis of lichtgevende algen tegen. Ik heb zelfs de sporen van een schuimvis gezien. Het water is helder blauw. ’s Avonds kan je genieten van de zonsondergang en even afkoelen op het bovendek. Het is hier al warmer aan het worden, dus dat afkoelen kan steeds minder goed. Waar we eerst nog met muts en sjaal naar buiten moesten, draaien we nu onze wachten in korte broek en T-shirt. Dat is een stuk gemakkelijker.
We hebben tussen Tenerife en de Kaapverdische Eilanden veel gezeild, dat scheelt een hoop warmte in mijn hut. Als de motor draait, is het in onze hut namelijk zo warm dat mijn chocolade smelt… Slapen gaat dan ook niet meer lekker.
In Tenerife hadden we natuurlijk als eerste de grote schoonmaak en vervolgens vrije tijd. Dat is voor mij het moment om eens naar huis te kunnen bellen. Dus dat ook uitgebreid gedaan, naar huis, opa en oma en de andere ook nog even. Een mede-SaSser is bevriend met iemand uit mijn klas op school en die had dus doorgegeven dat we vrije tijd hadden. Ik werd dus ook nog gebeld vanuit mijn school in Duiven. Na al het bellen moest ik nog boodschappen doen en wat eten. Het was inmiddels 22 uur, 23 uur thuis, en dus tijd om de telefoons weer in te leveren. Een beetje op tijd gaan slapen was een goed idee, want de volgende dag was de uitwisseling met een school. Dat was in de ochtend. We hebben met de Spanjaarden wat spelletjes gedaan en gebasketbald. Daarna hadden we lunch met heel veel lekker eten, we hadden ook veel originele gerechten. Daarna hebben we wat gezongen en gedanst met de Spanjaarden. Inmiddels was het alweer tijd om naar het schip te gaan, want in de middag moesten we gewoon nog aan school werken. ’s Avonds kregen we de presentatie over de Teide en wat we mee moesten nemen. De Teide is een bijzondere vulkaan, dat komt doordat deze vulkaan is ontstaan in een andere ingestorte vulkaan. Het is dan ook werelderfgoed. Na de presentatie ging ik mijn tas inpakken en zoals altijd heb ik altijd alles bij mij:
- Lange kleren
- Vest
- Jas
- Camera
- Powerbank
- Pleisters
- Eten
- Drinken
- Wc-rol
- Zakmes
- MP3-speler en oortjes
Dat ging allemaal in mijn 65L backpack, in de kleinere rugzak paste het niet, dus dan maar in de grote. Er was nog wel een hoop plek over, maar toch had ik om bijzondere reden de grootste tas van iedereen. Dat maakte mij niet uit, die rugzak was erg comfortabel. We moesten vroeg opstaan, want om 8 uur kwam de bus. Voordat we bij de Teide kwamen, hadden we eerst nog anderhalf uur in de bus gezeten. Voordat we aan de toch begonnen, waren we nog bij het bezoekerscentrum gestopt. Daar hebben we een film gekeken over het ontstaan van de Tenerife. Inmiddels was het half elf, tijd om te beginnen met de tocht. Het eerste stuk was nog vrij vlak: vals plat. Na zo’n vier en een halve kilometer lopen kwamen we bij de voet van het steile stuk, de stratovulkaan. Vanaf hier was het nog zo’n stuk tot aan het kabelbaanstation. In die afstand zijn we ruim duizend meter gestegen. Bovenop de top moesten we nog groepsfoto’s maken en konden we genieten van het uitzicht… wolken. Lager op de berg, was het uitzicht een heel stuk beter: we keken zo de krater van de oude vulkaan in. Het landschap was daar erg bijzonder.
De dag daarna kwamen in de middag de leerlingen van de lokale school bij ons aan boord. Dat was een hoop voorbereiden, regelen en klaarzetten. We hadden vier activiteiten georganiseerd: mastklimmen, touwtrekken, oudhollandse spelletjes en een rondleiding. Ik stond bij de oudhollandse spelletjes. We hadden daar een soort estafette georganiseerd: eerst koekhappen, daarna met een lepel en mandarijn een parcours afleggen om vervolgens nog te spijkerpoepen. Dat vonden ze allemaal erg leuk en wij ook. Na deze activiteiten had de keukendienst een uitgebreid avondmaal voorbereid. Natuurlijk was ook dat weer een succes. Dat mocht ook wel na het eten dat we op de school hadden gekregen. ’s Avonds hadden we voor onszelf nog een feestje op het achterdek. Ik was op tijd gaan slapen, want de volgende dag hadden we gewoon weer school. In de avond hebben we nog een museum bezocht en daarna moest sint en piet z’n inkopen nog doen. Wat dat was, lees je volgende week.
De stop Tenerife zit er alweer bijna op. Op 24 november vertrokken we, maar daarvoor moest de grote schoonmaak nog gebeuren. Mijn taak was het middendek opruimen, hier lag namelijk een hoop plastic op. Dat mag natuurlijk, met ons project tegen plastic, niet in zee komen. Alle stukjes touw en ander afval oprapen dus, daarna even afspoelen en we zijn klaar om te vertrekken. We kunnen vertrekken! Later bij het zetten van het zeil kwamen we nog ergens achter, hierover heb ik toen het blogje geschreven voor op de School at Sea website. Zie onderaan mijn blog van vorige week. Inmiddels is het weer goed en dus kunnen we veel zeilen. Dat maakt het varen een stukje comfortabeler dan het stuk tot Tenerife.
Op dag 37 (27-11) had ik alweer keukendienst. De groep had inmiddels al een aardige hekel aan pompoensoep gekregen. Dat kwam door de twee reuze pompoenen die we aan boord hadden. Na een hele week pompoensoep eten, was iedereen dat wel een beetje zat. We hadden als doel om de groep te laten proeven dat pompoen soep ook lekker kan zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Iedereen was erg tevreden. Het blijft pompoensoep, maar dan weer zoals het hoort: lekker smaakvol en de goede textuur.
Zondag hadden we de grote schoonmaak en hutwissel. Dat is best wel warm, heel druk en veel chaos, maar na 7 uur hard werken en zweten waren we eindelijk klaar en had ik alles in mijn nieuwe hut een plekje gegeven.
Dit is het voor nu wel. Volgende week is het sinterklaasfeest ook aan boord geweest, zijn we alweer vertrokken uit Kaapverdië en dus begonnen aan de grote oversteek. De eerste (vliegende) vissen zijn inmiddels al ontleed. Tot dan!